Eenvoudig apps bouwen met Windows Phone App Studio (beta)

Eenvoudig apps bouwen met Windows Phone App Studio (beta)

Microsoft heeft een nieuw online platform gelanceerd waarmee je heel eenvoudig, zonder al te veel ontwikkelkennis, een Windows Phone app in elkaar kan zetten: Windows Phone App Studio. De webapplicatie is nog een beta versie, maar kan al volledig gebruikt worden om in sneltreinvaart een app in elkaar te zetten en deze te publiceren naar de Store.

Het ontwikkelen van apps met App Studio werkt op basis van 4 eenvoudige stappen. De eerste stap begint met het idee. Meld je aan op de App Studio en kies voor een template of start met een compleet lege app. De templates zorgen ervoor dat je kunt starten met een voorgebakken app. De templates variëren van bijvoorbeeld een bedrijfsprofiel app tot een menu kaart voor een restaurant, of een productlijst voor een webshop.

Windows Phone App Studio Templates

In stap 2 pas je je app aan en voeg je content toe. Je hebt de mogelijkheid om te koppelen aan verschillende bronnen zoals RSS feeds of voor gedefinieerde lijsten. Microsoft biedt de mogelijkheid om de lijsten in de cloud voor je op te slaan, zodat je altijd je content kunt wijzigen zodat je daarvoor niet je app opnieuw hoeft in te dienen.

Als de body van je app staat, kun je nog voor het publiceren van je app nog wat 'skinnen' en extra functies toevoegen. Denk daarbij aan het kiezen van kleurschema's, live-tiles, splash en lockscreens.

Ben je tevreden met wat je in stap 1 tot en met 3 hebt gerealiseerd? Dan kun je de app meteen indienen bij Microsoft. Je krijgt daarnaast ook de mogelijkheid om de source code te downloaden als je toch nog wat extra functies wilt toevoegen die je niet kunt kiezen in de App Studio. Zo kun je als ontwikkelaar de App Studio gebruiken om het raamwerk van je app met wat muiskliks op te zetten om vervolgens de gegenereerde broncode te gebruiken als basis van je app.

Windows Phone App Studio Steps

Een goed begin is het halve werk

De Windows Phone App Studio is een goede start voor veel (beginnende) ontwikkelaars die een Windows Phone app willen maken. Je hebt binnen no-time een app staan. Ook voor de wat gevorderde ontwikkelaars die nog niet een eigen framework / basis hebben staan bij het starten van een nieuwe app kunnen gebruik maken van de App Studio. Zij zullen profijt hebben bij het snel in elkaar zetten van het raamwerk om vervolgens de broncode te downloaden en de app verder te ontwikkelen.

Om gebruik te kunnen maken van de App Studio heb je een Microsoft account nodig. Wil je je apps gaan publiceren, dan dien je een Dev Center account te nemen. Tot 26 augustus betaal je daar $19 voor een jaar voor. Daarna gaat de prijs weer terug naar $99.

Tags: development, Windows Phone, Windows Phone App Studio

Vind ons op Facebook!

Reacties op dit nieuwsbericht

comments powered by Disqus