Xbox One aangekondigd: focus op gaming, TV en muziek

Xbox One aangekondigd: focus op gaming, TV en muziek

Xbox One. Dat is de naam van de opvolger van de Xbox 360, de console die de afgelopen jaren de strijd aanging met Sony en Nintendo. Zoals we eerder vandaag meldden kondigde Microsoft vanavond de komst van haar nieuwe console aan. Duidelijk is dat Microsoft's nieuwe paradepaardje niet alleen voor de gamers geschikt is. Met de uitgebreide TV-kijk en muziek mogelijkheden wil de Xbox One maar wat graag dat plekje in jouw TV-meubel.

Spraakherkenning, TV, muziek en... games

Microsoft's presentatie begon vanavond om 19:00 uur in Redmond, USA. Vanaf de grote tent in haar thuisbasis kregen we de Xbox One te zien: een behoorlijk apparaat dat qua afmetingen en eerste oogopslag deed denken aan de originele Xbox. Size does matter, zullen we maar zeggen.

In eerste instantie lag de nadruk vooral op de TV mogelijkheden van de One, die als multimedia-hub dienst moet doen in jouw huiskamer. Via het simpele commando "Xbox On" schakelt de Xbox One zich in en met een scala aan spraakcommando's kun je op je Xbox One TV kijken, bladeren door de TV gids (als dit in Nederland wordt ondersteund), Skypen, browsen via Internet Explorer en muziek luisteren. Dit ging opmerkelijk vloeiend, hoewel het maar de vraag is hoe 'real-time' dit allemaal was.

Xbox One Hardware

Via speciale gestures (gebaren), opgepikt door een meegeleverd stukje Kinect hardware, kun je ook grote delen van de Xbox One bedienen, zoals door de TV gids bladeren. Eigenlijk als swipen op je mobiele telefoon. Ook zagen we de presentator via zijn Windows Phone bepaalde handelingen uitvoeren. Slimme zet van Microsoft, om zo Windows Phone wat naar de voorgrond te brengen.

Gebouwd op een Windows core

Onder de motorkap draait de Xbox One op een speciaal geschreven besturingssysteem, dat weer delen van Windows in zich heeft. De koers die Microsoft heeft ingezet om haar producten op elkaar af te stemmen zien we ook hier weer terug. Naast desktop PC's, laptops, tablets en mobiele telefoons draait er straks dus ook een gaming console op Windows software.

Specs van de Xbox One

Microsoft's nieuwste console heeft uiteraard de nodige hardware aan boord om al dit moois op je TV te toveren. Specs zijn als volgt, voor zover bekend:

 • 8-core CPU
 • 8GB intern geheugen
 • 500GB harddisk
 • Single system-on-a-chip (SoC), dat de GPU, CPU en geheugen combineert in 1 chip
 • USB 3.0
 • 802.11n wireless met Wi-Fi Direct
 • Blu-ray drive
 • HDMI in/out

Of de Xbox One ook Blu-ray playback krijgt is nog even de vraag, maar wij verwachten van wel. Zeker nu de Xbox One een echt middelpunt van je huiskamer wil worden kan die optie in onze ogen niet ontbreken.

Xbox One Controller

15 exclusieve titels

Games zullen vooralsnog de hoofdreden zijn waarom het grote publiek naar de Xbox One kijkt en waarop deze afgerekend gaat worden. Microsoft heeft momenteel 8 compleet nieuwe franchises in ontwikkeling, waarvan we zeker weten dat Forza Motorsport 5, Quantum Break en een nieuwe Halo daarbij horen. De vijf andere titels gaan we vast en zeker op E3 zien.

Verder zagen we beelden van nieuwe EA games (Fifa 14, een nieuwe NFL en NBA Live 14), draaiend op EA's nieuwe Ignite engine. Ook krijgt de Xbox One de primeur om als eerste DLC voor Call of Duty: Ghosts beschikbaar te hebben als die game uit is. Omdat Call of Duty natuurlijk een grote titel is, werd daar uitgebreid aandacht aan besteed.

Interessante weetjes over de Xbox One, die in de loop van de avond binnengekomen zijn:

 • Steven Spielberg komt met een Halo TV-serie
 • Xbox One zal geen Xbox 360 of Xbox games af kunnen spelen, vanwege een afwijkende architectuur
 • Doordat games op de harddisk van je Xbox One geinstalleerd moeten worden, wordt het aanschaffen van 2e hands games een apart verhaal. Microsoft gaat wellicht een kleine vergoeding vragen als je een 2e hands game aanschaft.

Release later dit jaar, meer op E3

Tot slot werd de releasedate meegedeeld: later dit jaar. Een beetje teleurstellend, want dat kan uiteraard van alles betekenen. Wij gaan uit van een release rond "Holiday 2013", wat bij ons neerkomt op een release met de kerst. Meer informatie krijgen we in ieder geval op E3 2013, die op 11 juni plaatsvindt. De prijs is nog niet bekend gemaakt, geruchten gaan dat de Xbox One €499 gaat kosten. Let wel: dit is nergens op gebaseerd!

Tags: Xbox, Gaming, Xbox One

Vind ons op Facebook!

Reacties op dit nieuwsbericht

comments powered by Disqus